Kobalt blauw: zo pas je 'm toe in je interieur | The Decor Studio (2024)

Ga direct naar:

  • Wat voor kleur is kobalt blauw?
  • Wat is de RALkleurcode van kobalt blauw?
  • Welke andere RAL kleuren lijken op kobalt blauw?
  • Op welke materialen kun je kobalt blauw toepassen?
  • Hoe combineer je kobalt blauw met andere kleuren in het interieur?
  • Welke materialen passen goed bij kobalt blauw?
  • Waar moet ik op letten bij het toepassen van kobalt blauw in mijn interieur?
  • In welke soorten verf kun je kobalt blauw toepassen in het interieur?
  • Kobalt blauw in de woonkamer
  • Kobalt blauw in de badkamer
  • Kobalt blauw in de slaapkamer
  • Kobalt blauw in de keuken
  • Kobalt blauw in het kantoor
  • Kobalt blauw in de hal

Wat voor kleur is kobalt blauw?

Kobalt blauw heeft een diepe en intense toon die meteen rijkdom en luxe toevoegt aan je interieur. Het is een combinatie tussen het helder blauw van de lucht en het diepe blauw van de zee. Wist je dat kobalt blauw voor het eerst werd gebruikt voor Chinese porselein? Die prachtige tekeningen werden honderden jaren geleden al met kobalt blauw gemaakt op witte porselein. Ook Delftsblauw wordt gemaakt met een overgroot deel kobalt. De technologie van deze porseleinversieringen kwam uit op een blauwe kleur, waarmee de kleur kobalt blauw ontstond.

Kobalt blauw straalt zowel kalmte als kracht uit en onderscheidt zich van andere blauwtinten door de zuiverheid en intensiteit. Daardoor is het een populaire keuze voor interieurs.

Wat is de RALkleurcode van kobalt blauw?

De RAL kleurcode die het dichtst bij kobalt blauw in de buurt komt is RAL 5013. Deze wordt dan ook in het RAL kleurenspectrum Kobaltblauw genoemd. Er kunnen licht variaties zijn in de perceptie van deze kleur, dus kijk vooral ook naar kleuren die in de buurt van kobalt blauw komen.

Welke andere RAL kleuren lijken op kobalt blauw?

Voor een monochromatisch effect of het kiezen van een kleur die beter bij jouw visie past, kun je ook gaan voor:

  • RAL5002 (Ultramarijnblauw of Koningsblauw): deze kleur is wat dieper en neigt meer naar paars.
  • RAL 5003 (Saffierblauw) of ook wel marineblauw: deze tint is donkerder en meer ingetogen.
  • RAL5010(Gentiaanblauw): deze lijkt op kobalt blauw, maar heeft een lichte neiging naar groentinten.

Kobalt blauw: zo pas je 'm toe in je interieur | The Decor Studio (1)

Op welke materialen kun je kobalt blauw toepassen?

Kobalt blauw op hout

Door kobalt blauw toe te passen op hout, zet je een levendige en warme sfeer neer. Dit is ideaal voor meubelstukken of accenten die je in het oog wil laten springen. De juiste voorbereiding is key: breng eerst een grondlaag aan, zodat de kleur gelijkmatiger en helder naar voren komt.

Kobalt blauw op kunststof en metaal

Op kunststof en metaal biedt kobalt blauw een moderne en strakke look. Perfect voor de meer retro interieurs. Gebruik een speciale primer en lak voor een duurzame afwerking. Zeker wanneer je thuis met kobalt blauw op kunststof of metaal aan de slag gaat.

Kobalt blauw op de muur

Een muur geschilderd in kobalt blauw wordt het middelpunt van iedere kamer. Gebruik een verfsoort van een goede kwaliteit voor een egaal resultaat.

Hoe combineer je kobalt blauw met andere kleuren in het interieur?

Kobalt blauw is een prachtige diepe kleur die je met een breed spectrum aan andere kleuren kunt combineren. Ik zet een paar populaire combi's voor je op een rij.

Kobalt blauw met wit

Voor een frisse en tijdloze look kun je kobalt blauw goed combineren met wit. Het wit balanceert de intensiteit van het kobalt blauw, waardoor je een evenwichtig resultaat krijgt.

Kobalt blauw met grijs

Ga je voor een moderne, minimalistische stijl, dan is de kleurencombinatie van kobalt blauw en grijs een hele goede keuze. Ga bijvoorbeeld voor een lichte RAL7035 of zijdegrijs of voor een donkerdere antraciet grijs(RAL7016).

Kobalt blauw met roze

Voor een speelse en vrouwelijke touch kun je kobalt blauw goed combineren met roze. Wil je een statement maken?Combineer het dan met een harde roze. Voor een subtielere look ga je voor pastelroze.

Kobalt blauw met groen

Houd jij van een fris en natuurlijke look?Dan is groen een hele goede keuze om tegenover kobalt blauw te zetten. Een zachte saliegroen of iets sprekendere olijfgroen maken je interieur helemaal af.

Kobalt blauw en oranje

Dit is pas een gewaagde combi. Kobalt blauw combineren met oranje maakt je woning dynamisch en toch in balans.Dit komt doordat blauw en oranje complementair zijn. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Kobalt blauw met goud

Ga je voor luxe en klasse in huis, dan kun je kobalt blauw goed combineren met gouden accenten. Deze verlichten de diepte van kobalt blauw, waardoor het één geheel wordt.

Kobalt blauw met bordeaux rood

Voor een diepe en rijke combinatie is bordeaux rood je go-to kleur. Het maakt je ruimte knus, maar toch elegant.

Kobalt blauw met beige

Met beige tinten balanceer je de diepe kleur van kobalt blauw, waardoor je woning gebalanceerd en rustig wordt. Ga voor een neutrale tint zoals taupe, in de tint die jij het beste vind passen.

Bronnen: Pinterest

Welke materialen passen goed bij kobalt blauw?

Materialen die goed bij kobalt blauw passen zijn:

  • Natuurlijk hout voor een warme en aardse uitstraling.
  • Metaal voor een moderne en industriële stijl.
  • Glas voor een lichte en luchtige sfeer.
  • Textiel zoals fluweel voor luxe en comfort.
  • (Eco) leer voor een stoere vibe.

Waar moet ik op letten bij het toepassen van kobalt blauw in mijn interieur?

Omdat kobalt blauw zo'n sprekende kleur is, is de juiste toepassing van belang. Zo zorg je ervoor dat de kleur niet overheerst, maar ook niet overschaduwd wordt door andere kleuren en materialen.

1. Let op de lichtinval

Voordat je met kobalt blauw aan de slag gaat is het van belang dat je de lichtinval in je ruimte observeert. Kobalt blauw kan in een ruimte met veel natuurlijk licht heel anders en frisser ogen dan in een kamer waar voornamelijk kunstlicht is, waar de kleur dieper en intenser is. Experimenteer met verschillende lichtbronnen en op verschillende momenten van de dag om te zien hoe de kleur verandert.

2. Zoek naar de juiste balans

Kobalt blauw is een krachtige kleur die makkelijk de overhand kan nemen. Om te voorkomen dat je interieur té blauw wordt, is het belangrijk om tegenhangers toe te voegen. Gebruik kobalt blauw bijvoorbeeld als accentkleur tegen een achtergrond van neutrale tingen, zoals wit, grijs of beige. Zo maak je een mooi contrast en blijft de ruimte fris en uitnodigend.

3. Speel met texturen

Door verschillende texturen aan te brengen bij je kobalt blauwe muur, meubels of juist in de accessoires, breng je gelaagdheid aan in je interieur. Combineer bijvoorbeeld gladde oppervlakken met ruwere texturen zoals hout, wol of linnen voor diepte.

4. Overweeg duurzaamheid

Wil je iets in kobalt blauw schilderen, dan kun je ook nadenken over de duurzaamheid. Dat geldt voor twee dingen: de kwaliteit van de verf, zodat je er lang van kunt genieten. En de manier waarop de verf is geproduceerd. Er zijn verfmerken die duurzaam geproduceerde verf bieden, waardoor jij zeker bent dat je een goede keuze maakt voor je schilderwerk.Ontdek hier alles over duurzame verf.

In welke soorten verf kun je kobalt blauw toepassen in het interieur?

Afhankelijk van de ondergrond, kies je de geschikte soort verf. Wees hier precies in, want het bepaalt het resultaat en de duurzaamheid van je schilderwerk. Het zou zonde zijn als je het na een paar weken alweer opnieuw mag doen, toch?

  • Muurverf: gebruik een hoogwaardige muurverf om kobalt blauw op je wanden toe te passen. Zorg dat je de muur eerst schoonmaakt en alles afplakt, zodat je met grote stroken een egaal resultaat bereikt.
  • Zijdeglans lak is ideaal voor meubels en houtwerk, omdat het een subtiele glans geeft en niet snel beschadigd. Gebruik het voor je deuren of plinten, of voor een kast of bank. Het is belangrijk dat je het meubel eerst opschuurt en schoonmaakt, voordat je aan de slag gaat. Zo blijft je verf langer mooi.
  • Hoogglans lak is de juiste keuze voor houtwerk dat veel te verduren heeft en in het oog mag springen. Hoogglans lak is namelijk zeer reflecterend, waardoor het meer opvalt. Voor je buiten houtwerk is hoogglans de beste keuze, omdat het niet snel verkleurt en daardoor lang mooi blijft.

Kobalt blauw in de woonkamer

Wil je een gezellige en dynamische sfeer neerzetten, dan is kobalt blauw heel geschikt voor je woonkamer. Het geeft een luxe uitstraling waarmee je echt een statement maakt. Maak bijvoorbeeld een feature wall in deze kleur en zet er een contrasterende kleur zoals wit of grijs tegenover. Zo breng je balans uit en is je woonkamer direct uitnodigend.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw in de badkamer

Voor een frisse en zuivere uitstraling is kobalt blauw een goede keuze. Schilder bijvoorbeeld je tegels in deze kleur, of ga voor kobalt blauwe handdoeken en accessoires. In combinatie met het witte sanitair krijgt het een spa-achtige sfeer die rust en ontspanning uitstraalt.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw in de slaapkamer

Kobalt blauw heeft de unieke eigenschap om zowel rust als energie uit te stralen. Daarmee is het de perfecte kleur voor een slaapkamer. Het helpt bij een goede nachtrust en helpt je vol energie op te staan. Een accentmuur achter het bed of kobalt blauw beddengoed zijn goede manieren om deze kleur te integreren. Combineer het met zachte verlichting en natuurlijke materialen zoals hout of linnen voor een harmonieus geheel.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw in de keuken

Wil je een statement maken in je keuken?Schilder dan je keukenkastjes in kobalt blauw, of ga voor een betegelde accentmuur in deze blauwtint. Combineer het met glas en metallic accenten zoals roestvrijstaal of koper. Deze complementeren het kobaltblauw en laten het stralen.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw in het kantoor

Een kantoor met kobaltblauwe accenten kan helpen de concentratie en creativiteit te bevorderen. Gebruik deze kleur bijvoorbeeld voor een nisje of een accentmuur. Combineer het met een houten bureau of een houten boekenkast voor een professionele, maar inspirerende omgeving.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw in de hal

Met kobalt blauw in de hal maak je gelijk een sterke indruk. Schilder bijvoorbeeld een (halve) muur in kobalt blauw of werk met accenten. Zo zet je direct een uitnodigende toon voor de rest van het huis. Met natuurlijk licht en neutrale kleuren maak je een mooie en indrukwekkende entree.

Bronnen: Pinterest

Kobalt blauw: zo pas je 'm toe in je interieur | The Decor Studio (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5468

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.